vatternrunttillhast

Alla inlägg den 17 maj 2012

Av Elin Lantz - 17 maj 2012 19:43

Stort tack till Restaurang Solbacken på Visingsö som skickar med oss fika till våra besök runt Vättern imorgon!


 

www.restaurang-solbacken.se    

Av Elin Lantz - 17 maj 2012 17:39


Hej

Jag heter Carina Nordell och är ordförande för djurskyddsföreningen Svenska Hästars Värn (SHV) som är förmånstagare till insamlade medel i projektet Vättern runt till häst.

SHV är en ideell förening som arbetar med två grenar. Dels att i det akuta skedet ta emot hästar som har blivit omhändertagna av myndigheter och dels förebyggande för att förbättra för den svenska hästen i samhället. Läs gärna mer på vår hemsida www.shv.org


Många undrar hur det går till när myndigheterna omhändertar en häst och hur den sen hamnar hos SHV. Jag ska försöka berätta lite kort.

Länsstyrelsen är den myndighet som utför kontroller på gårdar. När de gör en rutinkontroll eller följer upp en anmälan på en djurägare får djurägaren ett protokoll. Innehåller det anmärkningar så får djurägaren en skälig tid på sig att åtgärda problemet. Därefter görs en ny kontroll. Om anmärkningar inte åtgärdas eller om det är problem av allvarligare slag kan länsstyrelsen besluta att djuren ska omhändertas. Då blir det polisen som får i uppgift att flytta och härbärga djuren och kostnaden för detta belastar polisens konto, som slutligen faktureras ägaren. Därefter beslutar länsstyrelsen att djuren ska säljas, avlivas eller i vissa fall återlämnas till ägaren. Djuren som säljs blir värderade och polisen ska i första hand försöka sälja dem till ett rimligt pris pga att den totala summan som de får in på försäljningen avräknas på ägarens faktura för själva omhändertagandet och uppehället för hästarna. Dessa hästar är inte alltid så lätta att sälja pga hästarnas skick, de är oftast oförsäkrade, väldigt gamla eller tvärtom unga, okända härstamningar, de är ohanterade mm. Istället för att avliva dessa hästar, som veterinär bedömt ha en god chans att bli återställda, kontaktar de ofta SHV. SHV har tyvärr inte möjlighet att ta emot alla hästar som föreningen får förfrågan om pga ekonomi och möjlighet att placera ut dem. SHV tar emot så många som bedöms rimligt att föreningen klarar av för stunden.

När hästen väl kommit till föreningen hamnar den i ett akuthem där den rehabiliteras både fysiskt och psykiskt. Det kan ta allt från en månad till ett år. Alla kostnader i akuthemmet bekostas av SHV. Vi får inga bidrag utan verksamheten är helt beroende av människors goda hjärtan. Akuthemmet ansvarar också för att hästen blir inkörd eller inriden. När hästen bedöms klara att flyttas till en fodervärd letar SHV efter en passande fodervärd till just den hästen. I första hand söker vi bland nuvarande medlemmar. För att vara fodervärd finns krav på medlemskap i föreningen, inga anmärkningar i djurskyddsfrågor eller ärende hos kronofogde. De hästar som kommer till föreningen stannar i föreningens ägo livet ut. Inga hästar säljs. När det väl är dags får dessa hästar sluta sina liv hemma på gårdarna. Inga hästar skickas iväg med slaktbil.


Vill du stödja vårt arbete går det jättebra att bli medlem i föreningen! Vi tar även tacksamt emot gåvor och donationer som oavkortat går till hästarna! Du kan läsa på www.shv.org hur du går tillväga.

Vill du hjälpa till i vårt arbete så kontakta mig!


SHV är oerhört tacksamma för den uppmärksamhet föreningen får genom Elins projekt! Elin är mycket engagerad i djurs välbefinnande och det ska bli spännande att följa projektets utveckling. Självklart kommer jag och andra ur föreningen delta i aktiviteterna så mycket det bara går.


Hör gärna av er med frågor om föreningen till mig på carina.shv@gmail.com


Carina Nordell, Svenska Hästars Värn


 


Tidigare månad - Senare månad

Rittens kalender

 

           

 

Till förmån för

 

I samarbete med:

Om oss

                      Elin                                

                                 Linnea

                     Nero 

                    Hilma

Huvudsponsorer

 

 

 

 

 

Sponsorer

 

 

 

Gudruns Sadelmakeri

 

Fingalstorps Islandshästar

 

 

 

 

 

 

 

 

Thomas Ahlstrand

 

Krokstorps gård

   

 

 

kryssetlanthandel

 

Malin Kleman

 

 

BERÄTTARDAGS 

 

 

 

 

   

Olshammarsgården

 

Wärdshuset Vätterhästen

 

Stampenskvarn

 

Vandra med varghundar 

  

 

 

 

 

     

   

 

  

Åbylund gård

 

 

 

 

 

 

    

   

   Kolsbro Häst & Fritid

 

 

   

       

 

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Maj 2012 >>>

Kategorier

Fråga mig

0 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards